Tävlingar – Hur fungerar det?

Information om tävlingar

I tävlingskalendern kan du söka fram distrikets tävlingar. Där finns information om tävlingen såsom vilken stil och startform, klasser och länkar till inbjudan och pm.
Vi brukar även lägga in tävlingarna i vår klubbkalender för en snabb översikt kring vad som händer. 

Tävlingsformer

Den vanligaste tävlingsformen är individuell tävling. Det kan vara tävling i fri stil (du får åka skejt eller klassiskt) eller i klassisk stil. Ibland arrangeras även olika typer av stafetter, vanligast parstafetter där deltagarna är två i varje lag.

Masstart innnebär att alla startar samtidigt i respektive klass. Placeringen bestäms av ordningsföljden i mål.

Individuell start innebär att åkarna startar med tidsintervall emellan, tex 30 sekunder. Placeringen bestäms av vilken åktid åkarna har.

För de som tävlar i klassen 0-8 år är det aldrig tidtagning eller resultat. För dessa brukar de oftast finnas även ett klassiskt spår även om tävlingen går i fri stil.

 

Anmälan

Anmälan gör ni vanligtvis själva via tävlingskalendern. Sista anmälningsdag brukar vara 4-5 dagar före tävlingsdag. För våra barn och ungdomar står föreningen för startavgiften vilket faktureras föreningen i efterhand. Ni behöver alltså inte betala in någon startavgift när ni anmäler er via tävlingskalendern.

Inför tävlingen

Ta för vana att läsa igenom inbjudan och pm. Det brukar innehålla information om tex vart startlistor publiceras, parkering, prisutdelning och annat som kan vara bra att ha koll på. Arrangören brukar publicera en startlista med startider för varje individ eller för klass (vid masstart) så då vet ni när det är dags för start.

Tävlingsdagen

Vi som ska tävla och vi som hejar på brukar försöka samlas vid vår Selånger flagga ca 1h före första start. Nummerlapparna hämtas ut föreningsvis och den som är först på plats brukar hämta dessa och ta med dem till flaggan.

Därefter är det bra att provåka banan så att barnet känner sig trygg med hur de ska åka när tävlingen är igång. Åk gärna banan tillsammans med en skidkompis och är det något som ni undrar över så fråga någon av ledarna på plats.

När startiden närmar sig är det dags att bege sig till start. Är det individuell start ställer barnen upp sig i nummerordning. Det finns alltid personer som ser till att barnen står i rätt ordning.

För barn som tävlar i klasser utan tidtagning är det helt ok att åka med sitt barn med skidor på fötterna. Promenera dock inte med runt banan.

Efter målgång så brukar det delas ut saft och nummerlappen lämnas in. För 0-8 år brukar priser delas ut direkt vid målet. För de äldre sker prisutdelningen senare och brukar anslås eller ropas ut av speaker.

En tävlingsdag kan vara en rätt lång dag så se till att ni har med er något att äta. Det är inte fel att äta eller dricka något mindre ca 30 minuter före start för att hålla en bra energinivå. Det brukar också finnas servering på tävlingarna med tex hambrugare, mackor och korv till försäljning. Oftast finns även ett bord med ”åkarfika” iordningställt som är till för de som varit med och tävlat.

Till sist. Kom ihåg att ha kul och heja på era klubbkompisar!

Instruktion anmälan via tävlingskalendern

Välj Skidor -> Tävlingskalender

Välj Längdåkning och Medelpadsskidförbund. Tryck på sök.

Klicka på det evenemang du är intresserad av att delta i och välj sedan till anmälan.

Välj personen som ska anmälas. Om inte personen finns under längdåkning så prova alla grenar och sök. Klicka på rätt person och fortsätt.

Välj sedan klass. Klassen är den ålder som deltagaren kommer att fylla under säsongen. Välj fortsätt.

Klart!